Sznurek wędliniarski z dozownikiem FILIO
Maszynka do mięsa z nakładkami TRICA
ODKRYJ SZTUKĘ SMAŻENIA
Czy na samą myśl o mięciutkim steku z polędwicy wołowej lub perfekcyjnym, soczystym burgerze Twoje ślinianki zaczynają szaleć? Nie ma w tym nic dziwnego – odpowiednio przygotowane mięso to absolutna rozkosz. GEFU zdaje sobie z tego sprawę i właśnie dlatego postanowiło postawić na praktyczne, wysokiej jakości artykuły kuchenne przeznaczone właśnie do smażenia. Gotowanie z pasją nie musi być skomplikowane.
JAK PRZYGOTOWAĆ IDEALNEGO BURGERA?
Oczywiście za pomocą odpowiednich przyborów kuchennych. Naprawdę dobry burger to świeża, odpowiednio dobrana bułka, idealnie dobrane warzywa, smaczny, wyrazisty, ale nie tłamszący reszty smaków sos i gwóźdź programu – soczyste, pachnące i o odpowiednim stopniu wysmażenia MIĘSO. Oczywiście w przypadku opcji wegetariańskiej w grę wchodzą fantastyczne rozwiązania roślinne - burgery z buraka, grochu, fasoli, ciecierzycy czy kaszy cieszą się niemniejszym zainteresowaniem i równie łatwo zrobić je w domowej kuchni. Najważniejsza zasada? Zrób to sam. Wiesz, co jesz, a wszystko dopasowujesz wyłącznie do swoich kubków smakowych. SMACZNEGO!
Jednym z wygodnych pomocników z naszej oferty jest maszynka do mielenia mięsa TRANSFORMA®. Wykonana z wysokiej jakości stali nierdzewnej i tworzywa sztucznego, bez problemu może być myta w zmywarce i charakteryzuje się dużą wielofunkcyjnością. Dla nadania burgerowi odpowiedniego kształtu, warto skorzystać z naszej prasy do burgerów SPARK. Odpowiednia krzywizna podstawy zapobiega odkształcaniu się mięsa podczas smażenia, dzięki czemu można stworzyć perfekcyjnie kształtne party-burgery o wadze 60 g w kilka sekund. Po usmażeniu wystarczy tylko bułka, ulubione dodatki, a dla pewności, że danie nie rozpadnie się po pierwszym kęsie, na koniec polecamy patyczki do burgerów z serii TORRO.
JAK PRZYGOTOWAĆ IDEALNĄ PIECZEŃ?
Odpowiednie akcesoria w kuchni robią różnicę: pieczeń to jeden duży kawałek mięsa, który zwykle długo piecze się w piekarniku w niskiej temperaturze. Gotowe mięso powinno być chrupiące na zewnątrz i soczyste, delikatne w środku. I wbrew pozorom wykonanie idealnej pieczeni nie musi być trudne. Idealna temperatura pieczenia powinna wynosić maksymalnie 120°C. Nie ufasz piekarnikowi? Zaopatrz się w poręczny termometr do pieczenia MESSIMO.
W zależności od rozmiaru pieczeni, należy dostosować nie tylko temperaturę, ale i czas pieczenia. Ale jak ustalić, czy mięso jest już gotowe? Analogowy termometr do pieczeni MESSIMO z praktycznym wyświetlaczem ułatwiającym odczyt zawsze da ci jasną odpowiedź. Pracę jeszcze bardziej ułatwi cyfrowy termometr PUNTO z funkcją timera. Teraz już nic nie może pójść źle.
JAK PRZYGOTOWAĆ ROLADY?
Smażyć czy nie smażyć? Przygotowanie rolady to sztuka: nie mogą przypominać podeszwy, muszą być delikatne i dobrze doprawione. Cienkie plastry mięsa należy rozbić tłuczkiem, doprawić i np. posmarować odrobiną musztardy. Do tego boczek, korniszony i można zwijać. Użyj sznurka kuchennego lub naszych praktycznych klamer do rolad VOLTE, podsmaż dla zamknięcia mięsa i do piekarnika. Gotowe!
STEK IDEALNY
W daniach mięsnych króluje jedna, podstawowa zasada: kluczem jest naprawdę dobre mięso. Stek przed smażeniem nie może być zbyt zimny – optymalna jest temperatura pokojowa. Do smażenia najlepiej użyć patelni żeliwnej i delikatnych, sprawdzonych akcesoriów, które nie skaleczą mięsa. Warto też wiedzieć, że steki najlepiej smażyć w wysokiej temperaturze. Nie używaj oliwy z oliwek – nie dość, że nie lubi wysokich temperatur, to jeszcze mocno wpływa na smak smażonego mięsa. W przypadku dobrej wołowiny zdecydowanie lepiej sprawdzi się niewielka ilość masła klarowanego lub dobrej jakości olej roślinny. Musisz obrócić mięso? Zapomnij o widelcu! Doskonale sprawdzi się tu silikonowa szpatułka, która zapobiegnie utracie przepysznych soków.