Przechowywanie żywności

Przechowywanie żywności | GEFU Polska

Aktywne filtry

Zestaw 3 mis MONDI

Zestaw 3 mis MONDI

349,00 zł -180,00 zł 529,00 zł
Najniższa cena: 279,20 zł +69,80 zł

Puszki i pojemniki do przechowywania żywności: zachowaj świeżość i pełnię smaku!

Korzystanie z pojemników do przechowywania żywności to doskonałe rozwiązanie na zachowanie świeżości i pełni smaku na dłużej. Bez względu na to, czy zostało Ci nieco resztek, czy przygotowujesz posiłek na kilka dni – odpowiedni sposób przechowywania nie tylko pomoże utrzymać wszystko w czystości i świeżości, ale i ułatwi organizację miejsca w lodówce. Zaplanuj swoje posiłki smacznie, zdrowo i wydajnie!

Zalety pojemników i pudełek do przechowywania żywności

Pojemniki do przechowywania żywności to w dzisiejszych czasach niemal niezbędne narzędzia kuchenne. Nie tylko pomagają zachować świeżość ulubionych potraw na dłużej, ale i chronią ją przed bakteriami i pleśnią. Oto kilka wskazówek, które pomogą Ci dłużnej cieszyć się przygotowanym jedzeniem.

Pudełka Keep-Fresh szczególnie przydatne okażą się wtedy, gdy zechcesz przechować wstępnie ugotowane potrawy. Jeśli nie lubisz się rozdrabniać i jednorazowo gotujesz duży posiłek, możesz zamrozić go w porcjach lub przechować w idealnym do tego pojemniku. Dzięki temu nawet w najbardziej zabiegany dzień szybko i sprawnie zaserwujesz sobie wyśmienite danie bez gotowania od zera.

Pojemniki do przechowywania są również bardzo pomocne przy większych zakupach. Pozwalają na długoterminowe przechowywanie produktów i wyeliminowanie ogromnej ilości plastikowych toreb. Nie można oczywiście zapomnieć o funkcji transportowej - dzięki pojemnikom do przechowywania bez obaw możesz zabrać ulubione dania do pracy, na piknik czy w podróż.

Różnorodność kształtów i rozmiarów sprawia, że zawsze znajdziesz pojemnik idealny do aktualnych potrzeb. Dla resztek i mniejszych przekąsek użyj tych w mniejszych rozmiarach. Natomiast dla pełnych posiłków, zaleca się te większe.

GEFU posiada w swojej ofercie również pudełka z pokrywkami hermetycznymi – te szczególnie dobrze sprawdzą się do dań płynnych luba bardziej wilgotnych produktów. Dla ciepłej żywności polecamy z kolei pojemniki ze specjalnymi zaworami, których zadaniem jest odprowadzanie pary wodnej. Przechowane w ten sposób danie nie tylko wolniej stygnie, ale też nie nasiąka wodą - bo czy może być coś gorszego od zaparzonej panierki lub frytek?

Aby zaoszczędzić jeszcze więcej czasu, zalecamy przygotowanie posiłków z wyprzedzeniem i przechowanie ich w pojemnikach, dopóki nie nadejdzie ich kolej - poświęć swój cenny czas na coś, co lubisz, jednocześnie zawsze mając pod ręką coś na ząb.

Jakie są rodzaje pojemników do przechowywania żywności?

Istnieje cala gama pojemników do żywności. Większość ludzi ma w domu jeden, może dwa – tak na wszelki wypadek. Ale warto pamiętać, że istnieją również takie, które zaprojektowano specjalnie pod mrożenie lub wielodniowe przechowywanie ulubionych smakołyków.

Do najpopularniejszych należą pojemniki plastikowe, szklane i te ze stali nierdzewnej. Oczywiście każdy rodzaj ma swoje wady i zalety.

Pojemniki z tworzywa sztucznego są zazwyczaj najtańszą opcją i oferują całkiem dobry stosunek ceny do jakości. Są lekkie, łatwe w obsłudze i bezproblemowo się je czyści. Niestety niektóre z nich w wysokich temperaturach mogą uwalniać toksyczne substancje lub przesiąkają zapachem, co ma wpływ na kolejne użycie. Dlatego też decydując się na zakup plastikowych pudełek zawsze należy sprawdzić ich oznakowanie i zwracać uwagę na jakość.

Szklane pojemniki są trwałe i bez obaw mogą być używane ponownie. Długo utrzymują dania w świeżości bez obaw o uwalnianie zbędnych, niezdrowych substancji. Są jednak cięższe i nieco trudniejsze do czyszczenia, co warto rozważyć, gdy planujemy zabierać je ze sobą na przykład do pracy.

Puszki i pojemniki ze stali nierdzewnej to doskonały wybór dla żyjących bardziej eko. Są solidne, trwałe i nie przesiąkają nieprzyjemnymi aromatami. Ponadto są lekkie, więc świetnie sprawdzą się jako „lunchboxy” do pracy lub w podróży. Mogą być jednak nieco droższe w stosunku do pozostałych rodzajów pojemników.

Na rynku dostępne są również pojemniki bambusowe – wykonane z naturalnego bambusa, a tym samym bardzo przyjazne dla środowiska. Są one niestety droższe od tych stalowych i nie nadają się do wszystkich rodzajów dań.

Niezależnie od tego, na jaki pojemnik do przechowywania żywności się zdecydujesz, zawsze miej pewność, że wybierasz idealny rozmiar dla potrzeb swoich i swojej lodówki. Zawsze warto mieć pod ręką kilka pudełek w różnych rozmiarach - ułatwi to organizację miejsca i rozplanowanie posiłków na zapas.

10 wskazówek dotyczących przechowywania żywności w pojemnikach

Aby mieć pewność, że przechowywana w pojemnikach żywność pozostanie dłużej świeża, ważne jest stosowanie kilku przydatnych, praktycznych wskazówek. Wykonaj zaledwie kilka kroków i ciesz się smakiem.

  1. Zawsze używaj odpowiedniego rozmiaru. Zbyt duży pojemnik można sprawić, że powietrze wewnątrz będzie nieodpowiednio cyrkulować, co wpłynie na świeżość. Dobieraj rozmiary odpowiednio i ciesz się jakością i smakiem na dłużej.
  2. Upewnij się, że przechowujesz jedzenie w odpowiedniej temperaturze. Jeśli to możliwe, trzymaj pojemnik z daniem w lodówce. Jeśli akurat nie masz takiej możliwości, zadbaj o to, aby pojemnik nie znajdował się w miejscu bezpośrednio narażonym na promienie słoneczne. Może to zaszkodzić zawartości i skrócić okres przydatności do spożycia.
  3. Jeśli nie jesteś pewien jakości pojemnika z tworzywa sztucznego, staraj się, aby żywność nie miała z nim bezpośredniego kontaktu. Używaj dodatkowych, mniejszych pojemników i toreb, nie narażając się tym samym na szkodliwe substancje.
  4. Regularnie myj pojemniki ciepłą wodą z płynem i zawsze zwracaj uwagę, czy są dokładnie wysuszone. Zapobiegnie to rozwojowi bakterii i pleśni.
  5. Oznaczaj pojemniki datą zakupu lub mrożenia oraz rodzajem żywności. Dzięki temu zawsze będziesz wiedzieć, co i kiedy należy zjeść.
  6. Unikaj wielokrotnego otwierania pudełka. Zapobiegnie to mieszaniu się zawartości z powietrzem i wysychaniu.
  7. Produkty płynne stawiaj do góry dnem - dzięki temu nie będziesz musiał się obawiać, że miejsce styku pojemnika z pokrywką przepuści niepożądany tlen.
  8. Zawsze sprawdzaj, czy pojemnik jest szczelnie i dokładnie zamknięty.
  9. Zawsze pilnuj zawartości pojemników: na bieżąco pozbywaj się starych produktów, a wszystko, co surowe - szczególnie mięso - trzymaj osobno, aby zapobiec przenoszeniu się bakterii.
  10. Unikaj przechowywania gorących dań. Przed umieszczeniem potrawy w pudełku pozwól jej ostygnąć.

Pudełka Keep-Fresh to świetny sposób na zachowanie świeżości żywności i ograniczenie odpadów. Wiedząc, jak prawidłowo używać pudełek do przechowywania, możesz zaoszczędzić mnóstwo czasu i pieniędzy jednocześnie dbając o swoje zdrowie!

O czym pamiętać podczas czyszczenia i przechowywania pojemników na żywność?

Większość pojemników do przechowywania żywności jest bardzo łatwa w czyszczeniu. Najlepszym sposobem jest umieszczenie ich na chwilę w gorącej wodzie i potraktowanie łagodnym detergentem. Zawsze należy pamiętać o dokładnym wysuszeniu.

Niektóre pudełka zaopatrzone są w zamknięcie, którego nie można odseparować. W takim przypadku zaleca się umieścić pudełko w gorącej wodzie i wyczyścić je ręcznie. Niektórzy producenci polecają również namaczanie z sokiem z cytryny lub octem jabłkowym dla zabicia bakterii.

Różne rozmiary dla różnych porcji

Pojemniki do przechowywania żywności dostępne są w różnych rozmiarach, co oferuje szeroki wachlarz możliwości organizacyjnych. Mniejsze pudełka świetnie sprawdzają się do sosów, bakalii i suchych wypieków. Większe wygodnie przechowają resztki z poprzedniego dnia. Idealnie nadają się również do produktów sypkich w większych ilościach takich, jak mąka czy cukier.

Istnieją również formaty stworzone specjalnie na potrzeby mrożenia. Wyposażone są w specjalne, hermetyczne pokrywki chroniące przed wysychaniem. Dzięki temu unikniesz częstych zakupów i oczywiście zaoszczędzisz czas.

Ze względu na różnorodność pojemników do przechowywania żywności, zawsze możesz wybrać najoptymalniejszy sposób dla danego dania. Ważne jest jedno: bezpieczeństwo i higiena, o których nigdy nie należy zapominać!

Podsumowując - pojemniki Keep-Fresh to wybór doskonały!

Korzystanie z pojemników do przechowywania żywności to świetny sposób dla zachowania świeżości, smaku i pełni aromatu na dłużej. Pozwala to też zaoszczędzić pieniądze, czas oraz miejsce w lodówce. Różnorodność dostępnych pudełek oraz znajomość ich wad i zalet umożliwia optymalny wybór idealny do bieżących potrzeb i możliwości - również finansowych. Nigdy nie należy jednak zapominać o jakości - nie ma nic cenniejszego niż nasze zdrowie. Zadbaj o siebie i środowisko, zorganizuj swoją lodówkę i zawsze miej coś pysznego pod ręką. SMACZNEGO!